Netwerk data opslag

Netwerk data opslag

De dag van vandaag dient de computer voor zoveel meer dan enkel word processing en internet. Maakt U vaak documenten, doet U wat boekhouding voor de club of bewerkt U de vakantie foto’s… het maakt niet uit. Iedere persoon heeft wel belangrijke data die het liever niet kwijt raakt. Een back-up oplossing is hier broodnodig maar men moet wel verder kijken dan de neus lang is… Kijkt U maar de volgende uitleg…

U hebt belangrijke bestanden op de harde schijf, U neemt een back-up op regelmatige basis? Prima. Waar bewaart U deze back-up? Indien het antwoord is “op de Pc” dan bent U fout bezig want indien er iets gebeurd met de PC / harde schijf, bent U de bestanden kwijt, en tevens ook de back-up. HumanIT adviseert een externe harde schijf voor opslag van een klein volume bestanden of een NAS voor grote volumes. Als er nu iets gebeurd met de PC, heeft U de bestanden nog steeds op de externe schijf / NAS staan.

Een externe harde schijf kost een klein bedrag en kan aangesloten worden op de PC via een USB, FireWire of eSATA kabel. Wil je bestanden delen met anderen kan je dit instellen op de computer. Valt die computer weg of staat deze uit, kan men de externe harde schijf aansluiten op een andere PC.

Gebeurt er iets met de externe harde schijf, geen nood, De originele data staat nog op de PC en U kunt zo weer een back-up voorzien. Voor erg belangrijke data en grote volumes is er de NAS oplossing.

Een NAS oplossing bestaat uit een ‘bakje” dat meerdere schijven aankan. Een NAS combineert deze schijven met een beveiligd scenario (RAID configuratie genoemd) waar de data opgeslagen wordt. Gaat er een schijf defect, is er niets aan de hand dankzij deze beveiliging (parity). Een NAS betekent “Network Access Storage”, wat betekend dat de opslag aangesloten word met het netwerk en door iedereen op het netwerk kan aangesproken worden. Dit is de ideale omgeving om back-up centraal te stockeren alsook gegevens te delen maar er is meer…

Een NAS opslag kan ook allerhande taken wegnemen van de PC. Zo is er een download voorziening (torrent, Usenet), kan de NAS gebruikt worden als media streamer (serveert muziek en video bestanden aan media spelers als Logitech SqueezeBox, PopCorn Hour, HDI Dune Base enz…). Een regelrechte multimedia oplossing voor data opslag en entertainment dus. De prijs ligt dan ook een stuk hoger dan een externe schijf maar je kunt zoveel meer en je data is veiliger dan op de PC of externe harde schijf.

Wij raden aan:

  • QNAP Server oplossingen in kleine en grote formaten
  • Synology oplossing in kleine en grote formaten
  • NetGear oplossingen in kleine en grote formaten
  • Thecus oplossingen in kleine en grote formaten

Configuratie en installatie van alle aspecten worden door HumanIT behandeld. U krijgt standaard de nodige uitleg om het apparaat te beheren (zeer gemakkelijk beheersbaar) of U kunt kiezen het onderhoud en beheer door HumanIT te laten doen vanop afstand. Wij verkiezen echter dat U dit zelf doet en controle heeft over uw omgeving met een “Hotline” ondersteuning via HumanIT waar nodig aan €75 / jaar.

Het gehele service pakket voor de installatie van een NAS oplossing exclusief de hardware start vanaf €125 ex BTW en vervoerskosten (Vervoerskosten aangerekend aan €0.22 / KM ex BTW, bijvoorbeeld 100 KM X 0.22 = €22 + 21% BTW = €26,62)

Een betaalbare oplossing voor een volledige service aan huis in de avonden en weekeindes! U kiest zelf het model dat U wenst op advies van HumanIT.

Bij aankoop van de hardware door HumanIT word het betalen van een voorschot gevraagd. De services kunnen geannuleerd worden voor de aanvang van de werken. Hardware kan niet via HumanIT afgezegd worden eens deze besteld zijn maar via de voorwaarden van de verkoper naar keuze of geprefereerde leverancier van HumanIT. HumanIT levert geen componenten of licenties maar koopt deze extern aan. De prijzen worden doorgerekend aan de aankoopprijs, HumanIT neemt hier geen % op in de verkoop.